In totaal ben ik sinds mijn 9 jaar op een of andere manier verbonden geweest met atletiek. Ik ben in 2004 als eerstejaars pupil gestart in De Pinte. Na 4 jaar ging ik trainen in Gent aangezien er in De Pinte toen nog geen trainers waren voor de categorieën vanaf cadetten. Na 9 jaar atletiek besloot ik te stoppen en had ik al het idee om trainer te worden. Aangezien de piste in De Pinte dicht bij huis was besloot ik in oktober 2013 hier als trainer te beginnen. Ik heb mee kunnen groeien als trainer met de club, door de komst van een nieuwe piste, nieuw bestuur en enorme groei aan atleten was er door de jaren heen telkens iets om naar uit te kijken.


Ik herinner mijn eerste training bij de benjamins nog redelijk goed. Samen met 2 andere trainsters ging ik mee met de groep in het bos gaan lopen. Er werd een oefening gegeven die ik als atleet haatte maar aan het enthousiasme te zien was ik blijkbaar een uitzondering. De soort trainingen in De Pinte waren nog geen haar veranderd dus had ik reeds 4 jaar ervaring aan trainingsideeën. Samen met de tips en tricks van ervaren trainers en inspiratie uit mijn scoutsverleden werd training geven een amusante hobby.

Ik bereid mijn trainingen graag voor in mijn hoofd, het gebeurt vaak dat ik tijdens mijn werk al naar ideeën zoek om die avond de training mee te vullen. Toch komt de training pas tot stand op de fiets richting de piste, zo valt alles makkelijk te combineren met andere hobby’s.

Ik was vroeger goed in halve fond (400 en 800 m) en vind deze soort trainingen ook erg leuk om zelf te geven. Hoewel ik minder voeling heb met de werpnummers zijn er niet echt disciplines waaruit ik geen voldoening kan halen. Je voelt vrij snel aan of de groep zich aan het amuseren is en als dat het geval is ben ik tevreden.

Ik kan elke atleet aanraden om wedstrijden te proberen. De fun van competitie gaf mij extra zin om mijn best te doen op training. Je leert er andere en vooral jezelf goed kennen. De drang om beter te worden volgt meestal automatisch, iets waar je elke trainer een plezier mee kan doen.

Ik heb 2 trainers cursussen gevolgd. De aspirant initiator opleiding ging over 1 weekend waar de focus lag op spel en fun op de training. Zeer leerrijk en vooral bedoeld om training te geven aan de aller jongste. Vorig jaar voltooide ik de initiator opleiding. Deze was veel uitgebreider en vergde heel wat meer tijd en effort. Deze cursus heeft mij enorm veel bijgeleerd en focuste vooral op de ontwikkeling van een atleet. Deze opleiding heeft mij warm gemaakt om mij eventueel verder te scholen in het trainerschap, iets wat ik misschien in de toekomst nog kan opnemen, wie weet.

Zoals ik al vertelde heb ik de club veel zien groeien, dat geldt ook voor mezelf in functie van de vergaderingen. Ik vind deze eerder aangenaam, ik heb het gevoel dat er echt naar de trainers geluisterd en gehandeld wordt, iets wat zeer belangrijk is om de club gezond te houden. Dit zorgt er mede voor dat de sfeer tussen trainers en bestuur er goed in zit.

Het training geven heeft er voor gezorgd dat ik zelf ook frequenter ben gaan sporten. De eerste marathon is daar een mooi resultaat van, maar het echte doel ligt nog een beetje verder. Ik zou heel graag een Ironman voltooien, het zal dus niet bij 1 keer 42 kilometer blijven.

 

Published by Danny