Je bent, sinds 2006, lid van atletiek De Pinte. Was dit voor jou een logische stap om trainer te worden bij atletiek De Pinte?

Voordat de prachtige accommodatie er was, trainden de atleten van atletiek De Pinte op een rode grind piste. De onofficiële piste was naar mijn weten 330 meter lang met scherpe bochten. Ik herinner me nog goed wanneer ikzelf nog een miniem was, dat we de bocht haast niet konden nemen toen we een toertje op tijd moesten lopen.

Er was nog geen enkele gedachte bij mij opgekomen om zelf later trainer te worden. Op 12-jarige leeftijd schoven we door naar de moederclub in Gent om het competitie beestje aan te wakkeren en vooral zodat je je kon specifiëren in je lievelingsdiscipline, meestal hetgeen waar je het meest in uitblonk. In De Pinte was er nog niet echt een mogelijkheid om verder te trainen als kadet.

Na enkele jaren in Gent getraind te hebben, gespecialiseerd als kogelstoter en discuswerper, is iedereen van mijn leeftijd gestopt met competitie. Vele trainers waren namelijk gestopt met training geven. Samen met enkele andere Pintse leeftijdsgenoten zijn we terug overgekomen naar Atletiek De Pinte om training te geven. Zo ben ik in 2013 gestart.

Nog steeds op de oude piste gaven we de eerste jaren training aan de jeugd vol overgave en plezier. Als je zelf nog maar net gestopt bent met atletiek is het niet moeilijk om trainingssessies te improviseren. Zeer enthousiast was ik toen er gesproken werd over nieuwe plannen van een gloednieuw sportcomplex! Het was dan ook een hele ervaring om alles te zien veranderen.


Heb je in je beginperiode als trainer voldoende hulp en steun gekregen van onze ervaren trainers?

De trainers waren mij niet onbekend. Er was een lage drempel tussen ervaren en onervaren trainers en dat bevorderde de werking. Op vlak van communicatie was er echter wel nog wat werk. Alles gebeurde toen via de facebook groep, wat nu niet meer het geval is.

 

Had je reeds ervaring in begeleiding van kinderen bij een jeugdbeweging of tienerwerking in De Pinte?

Enkel in de tienerwerking had ik ervaring met kinderen door speelpleinwerking Amigos. Later volgden enkele stages en een leidinggevende functie in de jeugdbeweging. Jongeren nieuwe dingen bijleren en meespelen in hun fantasiewereld is altijd wel iets dat ik leuk vond.

 

Heb je een bepaalde manier om je trainingen voor te bereiden en kan je makkelijk het trainerschap combineren met je werk en andere hobby’s?

Ik kan me inbeelden dat trainers zonder veel ervaring in atletiek maar toch met veel passie, veel tijd spenderen aan de voorbereiding van een wekelijkse training. In mijn geval is dat niet zo. Uitzonderlijk bereid ik een oefening in detail voor wanneer het gaat om een ingewikkelde training, zodat ik het stapsgewijs en duidelijk kan aanleren. Meestal zijn het enkel de grote lijnen van de training die ik in mijn hoofd heb. Het is op het moment zelf dat ik dan oefeningen improviseer die ik ken van vroeger en die ertoe doen bij de discipline die we die dag zullen beoefenen. Soms vloeien daar wel grappige momenten uit.

 

Wat voor soort training geef je zelf het liefst? Waar haal je als trainer de meeste voldoening uit?

Het zou logisch zijn moest ik graag discustraining geven maar toch is dat niet zo. Het liefst geef ik trainingen waar ik zelf ook veel bij beweeg. Zo daag je jezelf nog eens uit en zijn de atleten enorm gemotiveerd! De discipline maakt me niet veel uit, de training die ik het liefst geef, zijn die waar de atleten 's avonds thuis uitgebreid aan tafel over vertellen tegen hun ouders.

 

Wat is je bijgebleven uit jouw jeugdopleiding atletiek wat je zeker nu aan de leden wil meegeven? Nam je toen zelf veel deel aan wedstrijden?

Wees niet ontmoedigd als je niet de beste van de groep bent. Als jeugdatleet deed ik veel mee met veldlopen waar ik meestal een tweestrijd voerde tussen de voor- en laatste plaats. Naar mate ik ouder werd, groeide ik uit waardoor mijn prestaties beter werden. Dus blijven doorgaan met trainen is mijn advies!

 

We zien je ook af en toe als begeleider van onze atleten op wedstrijden. Heb je, door je aanwezigheid en begeleiding op wedstrijden, zo al leden kunnen overtuigen om aan wedstrijden deel te nemen?

Door de begeleiding op wedstrijden heb ik al leden kunnen overhalen om deel te nemen aan een wedstrijd door mijn ervaring te delen. Ik vertel hen altijd hoe leuk de sfeer is om samen aan de start te staan met een groot aantal van onze club met dezelfde wedstrijdtruitjes. Maak je vooral niet druk wat de andere atleten presteren. Doe het voor jezelf en vergelijk ook je resultaten met je vorige resultaten. Door te blijven trainen zul je zien dat deze in stijgende lijn zullen blijven gaan!

 

Hoe ervaar je de maandelijkse vergaderingen met het trainerskorps? Je hebt het diploma van aspirant-initiator behaald. Heb je als trainer een bepaalde ambitie om je nog bij te scholen? Hoe heb je de lockdown periode van maart t.e.m. mei ervaren? Hoe ervaar je de sfeer binnen de club?

Sinds mijn start als trainer heb ik onze club zien evolueren tot een aangename professionele club met gedreven mensen. Ik ben oprecht trots op het trainers korps. Het aanbod aan bijscholing voor trainers is echt een meerwaarde. Zelf heb ik nooit het plan gehad om meer dan jeugdtrainer te worden. Daarom dat ik mij nog niet verder heb bijgeschoold.

In de lockdown hebben we de afgelaste trainingen proberen te compenseren door de atleten aan te sporen thuis te lopen. Dit via de Strava app. Elke week mochten de atleten een opdracht uitvoeren zoals een letter proberen te vormen door het te lopen.

De huidige sfeer binnen club zit zeker goed ondanks de leeftijdsverschillen bij de trainers. Teambuilding, de evenementen en de ‘training voor trainers’ bevorderen de samenhang en het engagement voor onze club!

Keep calm and believe in yourself!

 

Published by Danny