Je hebt in je jeugd de atletieksport beoefend. Over welke periode spreken we dan (van wanneer tot wanneer)? Was je toen al lid van KAAG?

Ik sloot aan in september 1982 als 2de jaars miniem en stopte in 1999 op 30 jarige leeftijd. Ik ben altijd een buffalo geweest.

 

Wat waren je favoriete disciplines?

Van bij het begin tot einde was dit sprint + verspringen.

 

Nam je zelf veel deel aan wedstrijden?

Toen ik aansloot waren er geen jeugdtrainingen, om de eenvoudige reden dat er nauwelijks jeugdatleten waren. In die zin deed ik enkele jaren alleen maar wedstrijden zonder training.


Wat is je bijgebleven uit je jeugdopleiding atletiek wat je zeker nu aan de leden wil meegeven?

Bij gebrek aan trainingsmogelijkheden heb ik pas op latere leeftijd (15/16 jaar) technische scholing gekregen. Voor sprint was dit binnen de club (samen met de seniors) en voor ver was ik geselecteerd voor VAL-stages waar er voor het eerst aan mijn techniek van ver werd gewerkt. Nu zijn er heel wat meer mogelijkheden binnen de club zelf. Mij lijkt het aangewezen om de gemotiveerde in zeer beperkte groep af te toe eens zuiver op techniek te laten werken.

 

Was dit voor jou een logische keuze om trainer te worden?

Zeker niet. Toen ik nog competitie deed, was trainer worden het laatste van mijn gedachten. Het is nooit iets voor mij geweest om voor een groep te staan en mijn zeg te doen.

 

Wat heeft de doorslag gegeven om je te engageren als trainer?

Toen Jente en Siebe zich aansloten in Gent begon ik ook hun trainingsvriendjes te kennen. Toen er eens een trainer afwezig was, vroegen ze om eens in te vallen. Dat viel eigenlijk nog wel mee maar dit was alleen maar als vervanging. Ik contacteerde toen Atletiek De Pinte of er soms plaats was voor een extra trainer.

 

Sedert wanneer ben je reeds trainer bij KAAG?

Van september 2010 in De Pinte bij de pupillen en van september 2011 in Gent bij de miniemen.

 

Had je reeds ervaring in begeleiding van kinderen bij een jeugdbeweging of tienerwerking in je jeugdjaren of via je job?

Helemaal niet, ik heb me dan vrijwel onmiddellijk ingeschreven voor de trainerscursus initiator. Daarna volgden dan nog trainer B Meerkamp en later trainer B ver + hoog, die ik helaas niet heb kunnen afwerken door tijdsgebrek.

 

Heb je een bepaalde manier om je trainingen voor te bereiden en kan je makkelijk het trainerschap combineren met je werk en andere hobby’s?

De eerste jaren is het wat zoeken, maar daarna heb je een basis die toch nog training per training wordt bijgestuurd naargelang nieuwe inzichten en ervaringen.

Ik werk sedert 2 jaar 4/5 om mijn tuinwerk bij mij en bij mijn moeder te kunnen bolwerken. Alle andere hobby’s zoals recreatief volley en wielertoerisme heb ik moeten stopzetten.

 

Wat voor soort training geef je zelf het liefst en waar haal je als trainer de meeste voldoening uit?

Test-trainingen, dan zijn de atleten het meest gemotiveerd. Uit de vorderingen die ze maken en de appreciatie van de atleten.

 

Je leven bestaat vooral uit atletiek. Zijn er nog momenten dat je niet aan atletiek denkt of doet?

Ja, we gaan nog gaan werken ook hé, maar tijdens de middagpauze maak ik de meeste schema’s op.

 

In 2016 heb je (Hendrik) je diploma trainer B meerkamp behaald. Wat was de reden om deze cursus te volgen?

Rond die periode waren er in Gent in mijn groep een pak veelzijdige atleten, maar er was geen meerkamptrainer aanwezig. Om dat voor een stuk op te vangen ben ik daaraan begonnen. Op iedere discipline een specialisatie-trainer hebben is goed, maar ongecontroleerd van de ene trainer naar de andere hollen, is levensgevaarlijk voor jeugdige meerkampers.

 

Wat wil je nog bereiken als trainer?

Het zou fantastisch zijn mochten er van onze groep enkele zijn die later nationaal (misschien internationaal) kunnen doorbreken.

 

Hoe heb je de lockdown periode van maart t.e.m. mei ervaren?

Voor mij persoonlijk was dit drukker dan gewoon. Gezien ik met Jente op de piste mocht van de gemeente, bleven zijn trainingen doorgaan terwijl ik voor de andere atleten aangepaste schema’s moest schrijven die haalbaar waren buiten de piste. Dat allemaal op vrijwillige basis.

 

Hoe ervaren jullie de sfeer binnen de club?

Ik denk dat De Pinte een voorbeeld is van hoe een club moet draaien. Een hard werkend bestuur die in de eerste plaats naar de belangen van de atleten kijkt en een eensgezinde trainersploeg onder de fantastische coördinatie van Sammy is onbetaalbaar.

 

Published by Danny