Je bent, sedert 2015, lid van atletiek De Pinte. Was dit voor jou een logische stap om in 2019 al trainster/begeleidster te worden van onze jongste groep “de kangoeroes”?

Ik heb jaren genoten van het zelf aan atletiek doen. Toen ik jong was heb ik voetbal gespeeld maar ik vond het na 4 jaar niet meer zo leuk. Net op dat moment wou mijn jongere zus starten met atletiek. Maar zoals dat gaat met jongere zussen wou ze dat ik tijdens de proeflessen ook bleef om mee te doen. Zo merkte ik dat ik het eigenlijk ook leuk vond. Ik doe aan sport om vooral te genieten met vriendinnen. Vanaf het 2de jaar miniemen merkte ik op dat het op training ook meer en meer competitief werd onder de vrienden (of ik had toch dit gevoel) en ging dan ook zelf minder trainen. Tijdens die periode sprong mijn papa af en toe bij om training te geven omdat er een tekort aan trainers was. Ik vertelde dat ik dit eigenlijk ook graag eens zou proberen. Zo kreeg ik de kans van het bestuur om wat mee te helpen met een ervaren trainer. Hierdoor kreeg ik opnieuw meer zin om zelf te gaan trainen bij de cadetten. Doordat we tijdens corona de groepen in kleinere bubbels moesten opsplitsen, kreeg ik de kans om het al eens alleen te proberen. Dit lukte uiteindelijk goed en zo ben ik nu ook de jongste trainer, gesteund door al die ervaren trainers waar ik steeds bij terecht kan.


Krijg je voldoende hulp en steun van onze ervaren trainers?

Zoals ik reeds zei ben ik als trainer gestart met het helpen van andere trainers. Door de gekende omstandigheden kwam ik al sneller op eigen benen te staan. Wanneer ik vragen had/heb mag ik die steeds aan de andere trainers stellen. Zo kon ik van Joren een map gebruiken met heel wat diverse spelletjes / oefeningen die hij op een trainerscursus had gekregen. Ook aan de andere trainers mag ik steeds hulp vragen. Ook tijdens de trainersvergaderingen probeer ik mijn inbreng te geven en vooral goed te luisteren naar hun verhalen.

 

Je papa en tevens onze huisfotograaf op wedstrijden, Hendrik, is leraar in het lager onderwijs en is vroeger nog trainer geweest bij het jeugdvoetbal. Heb je van hem “tips & tricks” gekregen hoe je het best kan omgaan met atleetjes van 6 en 7 jaar? 

Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik alles steeds alleen voorbereid. Het gebeurt toch wel eens dat ik mijn voorbereiding van de training even aan hem voorleg. Af en toe pas ik dan nog wel eens iets aan. Maar tegenwoordig heb ik al meer creatieve ideeën dan hem. De trainersmicrobe zal uiteraard wel een beetje door hem zijn doorgegeven. Uiteraard sprak het mezelf al enorm aan om met kinderen actief bezig te zijn.

 

Heb je een bepaalde manier om je trainingen voor te bereiden en kan je makkelijk het trainerschap combineren met je schoolwerk en andere hobby’s?

Elke zondag maak ik mijn training voor de maandag. De maandag als ik thuis kom doe ik meteen de registraties. Het volgend weekend typ ik mijn training over. Dan steek ik dit in een ringmap bij de juiste discipline. Dit gaat nog gemakkelijker via het overzichtsblad van Sammy. Zo hebben we al een idee van wat we moeten / kunnen geven. Als ik dan eens geen tijd heb om een training klaar te maken kijk ik in mijn map en zo heb ik dan al iets sneller een training. Dit is dus op dit moment en op deze manier makkelijk te combineren.

 

Wat voor soort training geef je zelf het liefst?

Ik geef zelf het liefst verspringen. Waarschijnlijk komt dit omdat ik dit zelf ook graag doe net zoals kogelstoten. Maar kogelstoten is op die leeftijd nog technisch heel moeilijk. Ook belangrijk is dat de kinderen van deze leeftijd het super leuk vinden om in de zandbak te springen.

 

Hoe ervaar je de maandelijkse vergaderingen met het trainerskorps als ‘jongste spruit’ van de bende? 

Ik probeer zeker mijn inbreng te hebben. Maar het belangrijkste is om nu vooral nog goed te luisteren naar de andere trainers hun ideeën en een beetje te stelen / leren met mijn oren.

 

Heb je als trainer een bepaalde ambitie om je in een later stadium (vanaf 16 jaar) nog bij te scholen?

Ik heb nu al af en toe de vraag gesteld om cursus te kunnen volgen. Maar zoals je in de vraag al zelf aanhaalt, moet ik 16 jaar zijn om dit te kunnen / mogen volgen. Wat ik dan wel heel leuk vind, is dat Sammy na een training af en toe eigen trainerscursussen geeft waar ik dan wel kan bij zijn en nieuwe technieken bijleer om dan aan de kinderen bij te leren.

 

Hoe ervaar je de sfeer binnen de club?

Ook al is het leeftijdsverschil met de meesten misschien wel vrij groot, toch voel ik me heel goed in de groep.

 

Published by Danny