Je beide kinderen zijn lid van atletiek De Pinte en je vrouw is actief in het bestuur. Was dit voor jou een logische keuze om in 2018 trainer te worden? Wat heeft de doorslag gegeven om je te engageren als trainer (van de benjamins)?

Toen Robin een jaar actief was binnen atletiek De Pinte, kreeg ik de vraag van Danny, Koen en mijn toenmalige collega Sammy of ik het zag zitten om ook training te beginnen geven. Er waren trainers te kort en aangezien ik het wel belangrijk vind dat de jeugd actief bezig is, wou ik niet aan de kant blijven staan en besloot ik uiteindelijk om er toch voor te gaan. Ook ging ik met Robin regelmatig eens naar een veldloop en meestal waren we helemaal alleen aanwezig van de club. Andere clubs stonden daar met groepjes kinderen en club tentjes. Ik vond dat altijd heel jammer en weinig motiverend. Ik kan mij voorstellen dat daardoor ouders afhaken en bijgevolg ook hun kinderen. Ook daar wou ik mij actief voor inzetten en meer kinderen en hun ouders motiveren om eens naar een wedstrijdje te gaan en op deze manier kennis te laten maken met deze mooie sport.


Krijg je voldoende hulp en steun van onze ervaren trainers?

In het begin was het toch wel zelf een beetje zoeken hoe alles het best werd aangepakt en welke soort oefenstof er moest gegeven worden. Sinds dit jaar is er een initiatief “train the trainer” waar er eens dieper wordt ingegaan op een bepaald onderdeel. Dit is dus zeker een positieve evolutie.

 

Heb je in je jeugd zelf nog aan atletiek gedaan of was je actief in een andere sport?

Zelf heb ik nooit aan atletiek gedaan maar de sport was mij niet onbekend. Mijn broer, en later zijn 2 kinderen, waren lange tijd op een heel behoorlijk niveau actief in de atletiek. Ik heb hen dan ook steeds gevolgd op de wedstrijden waar ze aan deelnamen.

Zelf heb ik steeds een heel grote interesse gehad in alles wat met sport te maken had. Als kind volgde ik zowat alles van sport. Ik las alles wat ik kon vinden en miste bijna geen enkel sportprogramma. Zelf ben ik altijd heel recreatief actief bezig geweest met voetbal, minivoetbal, wielertoerisme, lopen en duathlon.

 

Had je reeds ervaring in begeleiding van kinderen bij een jeugdbeweging of tienerwerking in je jeugdjaren of via je job?

Ik ben lange tijd actief geweest als leider en hoofdleider bij het Jeugd Rode Kruis van Deinze. Wij organiseerden EHBO cursussen voor kinderen maar ook 2-wekelijkse zaterdag activiteiten, weekends en zomerkampen stonden op het programma.

 

Heb je een bepaalde manier om je trainingen voor te bereiden en kan je makkelijk het trainerschap combineren met je werk en andere hobby’s?

Ik probeer vooral afwisseling te krijgen in de training. Voor elke training weet ik welke oefenvorm of spel we gaan geven. De map met spelletjes die we ontvangen hebben op de cursus aspirant-initiator atletiek is hiervoor een grote hulp. Verder haal ik inspiratie op www.jeugdatleet.nl, youtube,... Sinds dit jaar hebben we ook een jaarprogramma gekregen van de jeugdcoördinator zodat we zeker zijn dat alle aspecten van de atletiek aan bod komen. Zeker voor de jeugd is het niet goed om eenzijdig te oefenen. Dit is dus een heel goede hulp.

 

Wat voor soort training geef je zelf het liefst?

In het begin dat ik training begon te geven waren dat waarschijnlijk de loopnummers aangezien ik zelf niet de technische bagage heb van de kampnummers. Maar op dit moment geef ik eigenlijk alles graag. Bij de benjamins ligt het accent vooral om op een speelse manier alle aspecten zoals uithouding, snelheid, springen, kruipen en coördinatie aan bod te laten komen. Ze mogen nog niet teveel het gevoel hebben dat ze echt aan het trainen zijn.

 

Waar haal je als trainer de meeste voldoening uit? 

Het is heel plezant als je ziet dat de kinderen zich amuseren op de training en wat je in gedachte had voor de training lukt. Dit is niet altijd evident omdat we toch met vrij grote groepen zitten en soms vergt dat wat improvisatie op het moment zelf. 

In de jongste groepen is het verschil in coördinatie en ontwikkeling tussen sommige kinderen soms groot. De enorme vooruitgang die je bepaalde kinderen dan ziet maken op een seizoen heeft me veel voldoening. Dan weet je toch dat je uw steentje hebt bijgedragen aan hun fysieke ontwikkeling.

 

We zien je ook regelmatig als begeleider van onze atleten op wedstrijden. Heb je, door je aanwezigheid en begeleiding op wedstrijden, zo al leden kunnen overtuigen om aan wedstrijden deel te nemen?

Aanwezigheid van een trainer op een wedstrijd is zeer belangrijk. Vanaf het moment dat ik trainer werd, heb ik heel veel energie gestopt om de benjamins te motiveren en zelf ook zoveel mogelijk aanwezig te zijn. Ik denk dat de resultaten er wel mogen zijn en dat we nu ook bij de jeugd een mooie vaste groep hebben op de wedstrijden. Jammer genoeg heeft 2020 hier een rem op gezet maar kunnen we in de loop van 2021 een lichting nieuwe benjamins meekrijgen.

 

Hoe ervaar je de maandelijkse vergaderingen met het trainerskorps?

Het is wel nuttig dat we af en toe eens informeel bij elkaar kunnen zijn om enkele afspraken te maken en onze visie over de training te kunnen delen. Hopelijk kunnen we in 2021 dit terug gezellig samen doen met een drankje en een pizza.

 

In 2019 heb je het diploma van aspirant-initiator behaald. Heb je als trainer een bepaalde ambitie om je nog bij te scholen tot bvb initiator? 

Het diploma aspirant-initiator wou ik absoluut halen om toch de basis eens te horen en praktische tips mee te krijgen. Ambitie om initiator te volgen is er wel maar jammer genoeg heb ik daar momenteel geen tijd voor. Voor deze cursus moet je je een aantal maanden op zaterdag kunnen vrijmaken en aangezien mijn echtgenote Marjan in de zorg werkt en Robin en Arne ook nog andere sporten beoefenen, kan ik hiervoor onmogelijk voldoende tijd vrij maken. Indien mogelijk ga ik wel eens naar een opleidingsdag als het een interessant onderwerp is. Zo heb ik vorig jaar samen met Wido een dag gevolgd rond motivatie van atleten.

 

Hoe heb jij de lockdown periode van maart t.e.m. mei ervaren?

In het begin vrij positief omdat het de start was van een vrij rustige periode en je dan beseft dat het soms toch allemaal heel hectisch is en je van het één naar het andere holt. In die periode ben ik zelf ook, zoals velen, terug iets actiever beginnen sporten. Het was vooral moeilijk om thuis te werken als de kinderen niet naar school konden gaan. Naarmate de weken vorderden begon ik toch terug te verlangen naar de activiteiten en was ik blij uiteindelijk terug training te kunnen geven.

 

Hoe ervaar je de sfeer binnen de club?

Ik denk dat de club in een heel positieve flow zit. Er is ambitie zowel binnen het bestuur als bij de trainersgroep om de werking verder uit te bouwen. Aantal aanwezigheden bij de jeugd op training, de stijging van de deelnames aan wedstrijden, m-atleten initiatief, de aanwezigheid op sociale media, ... Ook de ondersteuning en trainingsfaciliteiten voor de wedstrijdatleten zodat ze zich verder kunnen ontwikkelen in hun ambitie. Het mag allemaal wel gezien worden!

 

Published by Danny