Ongetwijfeld is iedereen ondertussen op de hoogte van de prachtprestaties van Nafi Thiam en Noor Vidts op de huidige Olympische Spelen, maar wisten jullie dat ook onze eigen Jente aan een topzomer bezig is? Hieronder een verslag van Melanie over Jentes sublieme resultaat op het EK meerkamp in Tallinn, met dank aan Quinten Lafort voor de foto.

Wie weet wordt Jente dé revelatie op Parijs 2024? In tussentijd zijn onze ogen uiteraard gericht op het WK in Kenia op 17 en 18 augustus 2021.


Jente op het EK meerkamp Tallinn U20 - Verslag Melanie Moreels

Na zijn geslaagde meerkamp half juni in Tenerife, waar Jente een nieuw Belgisch record neerzette, moesten we toch even de planning herzien richting het aanstaande EK en WK toe. Waar we initieel de piek op het EK hadden gelegd moesten we nu eerder uitkijken naar een nieuwe topprestatie op het WK in Nairobi gezien je niet 3x top kan zijn in 3 maanden op de 10 kamp. Dat was even buiten onze zoon gerekend, alweer.

Zaterdag moesten we al vroeg uit de veren om te starten met het 1e nummer, de 100m. Die start was alvast niet zo geslaagd. Door valse start en technische problemen waren er 3 pogingen nodig om een toch nog deftige 10”97 te lopen, een 3e plaats in de tussenstand.

Direct op naar het verspringen. Een matige 1e poging, 7m12. Ook de 2e poging, 7m05, was niet echt overtuigend. Zijn grootste concurrent voor goud, Sander Skotheim, is ook een heel degelijk springer die met een sprong van 7m55 bij zijn 2e sprong Jente uit zijn kot lokt. Jente reageert subliem met een sprong van 7m44, bijna een PR. Jente schuift op naar plek 2 in de stand.

Kogelstoten is ook 1 van zijn sterkere nummers t.o.v de concurrentie. Kelly was online paraat om de nodige insructies te geven en dat loonde!
In zijn 1e poging is het al direct raak, een nieuw outdoor record met 15m31.
Met deze prestatie gaat hij nu aan de leiding in de tussenstand. De Noor Sander schuift op naar de 2eplaats op 89 punten van Jente.

Even de schaduw gaan opzoeken en een hapje eten voor we aan het hoog beginnen. In het hoog zijn Jente en Sander Skotheim aan elkaar gewaagd. Met 2m10 en 2m12 als PR’s zou het er een spannend onderonsje gaan worden. Jens was speciaal naar Tallinn gekomen om Jente te coachen bij hoog en dat heeft zeker geen windeieren gelegd. Jente start op 1m91 en heeft veel overschot. Op 2m03 zijn er 2 pogingen nodig maar 2m06 lukt direct. Ondertussen heeft Sander maar 1m91 gehaald en presteert dus heel erg ontgoochelend. Maar het is en blijft meerkamp en Jente neemt in poging 2 nog een mooie 2m09 mee en dus de extra punten tegenover de concurrentie. Op 2m12 was poging 2 nog heel nipt maar de euforie overheerst nu toch wel met een extraatje van 200 punten op de dichtste tegenstander.

Het laatste nummer van de dag, de 400, is niet echt het favoriete nummer van Jente, of eender welke meerkamper denk ik, maar je hebt niet te kiezen. Hier kan Sander normaal wat punten terugpakken omdat hij een PR heeft dat 1 sec sneller is dan Jente.
Maar Jente verbaast alweer met een nieuwe besttijd van meer dan seconde en strandt op 49”07, en Sander 49”05. Dus hier worden er amper punten teruggepakt op de man aan de leiding na dag 1. Dat is 252 punten voor op de nummer 2 en een tussentotaal van 4341 punten. Een 90-tal punten beter dan zijn Belgisch record in Tenerife.

Tijd voor dag 2 en één van Jente zijn favoriete nummers, de 110m horden.

Hier loopt het technisch niet zoals we gewoon zijn maar dat vertaalt zich gelukkig niet in een slechtere tijd, integendeel, 14”09 en slechts 7 honderdsten boven zijn PR maar wel een meerkamp beste. Wat had dat gegeven had hij de horden laten staan in plaats van ze te raken? De kloof wordt nog een beetje groter, rond de 300 punten op Sander. Zitten we op goudkoers?

In het discuswerpen gaat hij van start in een degelijke 43m69 en daar blijft het uiteindelijk bij. Kelly, zijn werptrainster was weer online beschikbaar om de nodige details via GSM door te geven en ervoor te zorgen dat we niet te veel punten verloren. Gelukt!

Discipline nummer 7 is toch wel diegene waar het eens dik fout kan lopen, het polsstokspringen. Dus was het even nagelbijten. Een indoorrecord van 4m70 en outdoor 4m60, niets in vergelijking met Sander Skotheim. Die heeft een outdoor PR van 5m. Kan hij hier terug inlopen op Jente?
Jente start feilloos op 4m40, oef we hebben al punten! Met 2 pogingen op 4m50 zijn we vertrokken voor meer. Tot een grote onweersbui over het stadion trekt en de competitie even stilligt. Jente geraakt ook hier in de 2e poging over 4m60 maar helaas niet over 4m70. Nu is het nagelbijten wat Sander gaat doen. Kan hij terugkomen in de wedstrijd. Er mogen niet meer dan 30 punten verschil zijn tussen beide of het wordt een hele moeilijke gezien Sander in speer veruit de betere is.
Maar Sander beperkt zich “gelukkig” tot 4m80 en dus lijkt de weg naar goud open te liggen voor onze Pintenaar.

Voorlaatste nummer, speerwerpen. Ook hier mochten we rekenen op de feedback van coach Luc vanuit België. De cijfers voor de competitie: Sander gooit de speer rond de 60m, Jente 52m. Opwarming gaat vlot en vertaalt zich in een startworp van 51m50. Maar in poging 2 overtreft hij zichzelf en werpt 54m28, een dik record en een vrijgeleide naar goud. Sander gooit nl. net geen 2m verder dan Jente.

De afsluitende 1500m kan normaal geen verrassingen bieden tenzij een diskwalificatie of valpartij nog roet in het eten gooit. Maar Jente rondt de wedstrijd mooi af en komt met goud, een Belgisch record én een 4e prestatie aller tijden in de wereld terug naar de Pinte!