Met Jente Hauttekeete heeft De Pinte een wereldrecordhouder onder haar inwoners

Na een wedstrijd thuiskomen met een wereldrecord op zak, wie durft dat te dromen? Toch is dat precies wat Jente overkwam toen hij op 13 en 14 februari deelnam aan de zevenkamp indoor in Frankfurt: met 6062 punten werd hij de eerste junior ter wereld die de kaap van 6000 overschreed, een knalprestatie voor deze 18-jarige atleet uit De Pinte! 


Als zoon van topatleten Hendrik Hauttekeete en Melanie Moreels zit atletiek hem natuurlijk in de genen, maar een wereldrecord versieren vergt meer dan dat. Deze verdienste is een gevolg van jaren onvermoeibaar trainen op Moerkensheide (De Pinte) en in de Blaarmeersen (Gent) onder de professionele begeleiding van Luc Van Maldegem voor speerwerpen, Kelly van Maldegem voor kogelstoten en discuswerpen, Jens Laporte voor hoogspringen en last but not least zijn beide ouders. Als specialiste in het hordenlopen neemt Melanie uiteraard dit onderdeel voor haar rekening, terwijl Hendrik zich toespitst op alle loopnummers (100m, 400m, 1500m) en het verspringen. Hij stelt ook de krachtschema’s op en hij neemt de algemene coördinatie op zich.

 

Trainen in coronatijden is niet evident, en het heeft heel wat overleg en puzzelwerk gekost om te beslissen hoe dit voor Jente én voor de andere clubleden op een veilige manier kon doorgaan. Van de gemeente en KAAG Atletiek De Pinte kreeg Jente de toestemming om te trainen op Moerkensheide op momenten dat de jeugd niet aanwezig was, en om materiaal mee te nemen naar huis. Zo kon hij zich in de veiligheid van zijn eigen bubbel klaarstomen voor de wedstrijden. Zijn trainers kwamen tijdens de lockdown speciaal naar De Pinte om Jente te blijven coachen, en hij is ook hen hier heel dankbaar voor.

 

Het is trouwens niet de eerste keer dat deze jonge topatleet toont wat hij in zijn mars heeft; afgelopen september behaalde hij nog 7833 punten op het BK tienkamp in Deinze, waarmee hij het Belgisch Record tienkamp bij de junioren van Thomas Van der Plaetsen verbeterde. Door té veel meewind op enkele loopnummers mag hij zich jammer genoeg nog geen Belgisch recordhouder noemen, maar geen paniek; als tweedejaars junior krijgt hij nog voldoende kansen om die titel alsnog te behalen. Eind mei vindt het BK meerkamp plaats, gevolgd door een tienkamp in Tenerife in juni. En natuurlijk zijn er nog het EK en het WK tienkamp deze zomer. Een veelbelovend seizoen, dus!

 

Wij zijn alvast heel trots en kijken samen met Jente uit naar wat nog komen mag. Misschien staan we in 2024 zelfs in Parijs, wie weet?