Alle leden worden ingedeeld volgens leeftijd en trainen binnen deze leeftijdsgroep. Jongens en meisjes trainen wel samen, maar de wedstrijden zijn apart.

De groepen worden ingedeeld op basis van geboortejaar:

  • kangoeroes: elke atleet van 6 of 7 jaar op 31 december in het jaar van de wedstrijd (~eerste leerjaar)
  • benjamins: elke atleet van 8 of 9 jaar op 31 december in het jaar van de wedstrijd (~tweede en derde leerjaar)
  • pupillen: elke atleet van 10 of 11 jaar op 31 december in het jaar van de wedstrijd (~vierde en vijfde leerjaar)
  • miniemen: elke atleet van 12 of 13 jaar op 31 december in het jaar van de wedstrijd (~zesde leerjaar en eerste middelbaar)

Men kan pas lid worden van onze club vanaf de dag dat men 6 jaar wordt. Op bepaalde momenten van het jaar wordt de mogelijkheid geboden om proeftrainingen te volgen. Gelieve contact op te nemen via info@atletiekdepinte.be voor verdere inlichtingen.

Een atletiekseizoen begint officieel op 1 november en eindigt op 31 oktober. In onze club stellen we de jeugdgroepen al samen op 1 oktober. Dat betekent dat de atleten vanaf de eerste training in oktober naar de wedstrijdcategorie voor het nieuwe seizoen doorschuiven.

Alle jeugdgroepen trainen twee maal per week: op maandag en donderdag, telkens van 18u15 tot 19u30. Atleten zijn tijdig aanwezig (ten laatste om 18u10) zodat de volledige opwarming kan worden mee gedaan. De trainingen lopen door tijdens de schoolvakanties. De enige momenten dat er geen training is, zijn de feitelijke feestdagen: nieuwjaar, dag van de arbeid, O.L.H. hemelvaart, nationale feestdag, O.L.V. hemelvaart, allerheiligen, wapenstilstand en kerstmis. De dag na een feestdag is er wel training: paasmaandag en pinkstermaandag.
Alle atleten betalen het volledige lidgeld, ook als ze door omstandigheden slechts één van de twee trainingen per week kunnen bijwonen.

Er wordt getraind op de kunststofpiste en bijhorende accomodatie op het sportpark van Moerkensheide in De Pinte (Nieuwstraat). We trainen dus altijd buiten: regen, sneeuw, wind of koude houden ons daarbij niet tegen. De oefenstof wordt eventueel wel aangepast naar de weersomstandigheden zodat niemand verkleumd of doorweekt naar huis hoeft te gaan. Uiteraard is gepaste kledij aangewezen: bescherming tegen regen en koude, maar toch voldoende beweeglijkheid. In de donkere maanden is een fluohesje zeker een meerwaarde. Bij warm weer voldoende water bij hebben. We raden verder alle atleetjes aan om minstens te investeren in loopschoenen die zorgen voor voldoende ondersteuning, een correcte voetafrol en goede grip. Spikes worden op training niet gebruikt door de jeugdatleten.
De atleetjes worden door hun begeleiders gebracht tot aan de poort van de atletiekpiste en daar ook door hen opgehaald.

Deelname aan wedstrijden is zeker geen verplichting. Uiteraard vinden wij het wel prettig als je je kunnen af en toe laat zien op veldlopen of pistewedstrijden, zeker op evenementen die door onze eigen club worden georganiseerd. Wij zien competitie niet als een doel op zich, maar vooral als een middel om kinderen gemotiveerd te houden. We voorzien op een aantal wedstrijden (veldloop, indoor, piste) begeleiding door eigen trainers of die van andere KAAG afdelingen. Om aan een wedstrijd te kunnen deelnemen heb je eigenlijk maar twee dingen nodig: een persoonlijk borstnummer uitgereikt door de Vlaamse Atletiekliga (aan te vragen bij inschrijving) voor het volledige atletiekseizoen en een clubtruitje (aan te schaffen tijdens de trainingsmomenten).